Nieuws

Deze ‘nieuwspagina’ is een aanvulling op de maandelijkse fysieke ‘Nieuwsbrief’, maar geen vervanger voor deze Nieuwsbrief.  Nieuws kan ook door de leden worden aangeleverd. Tekst  voor deze ‘nieuwspagina’ kunt u aanleveren via de samenstellers van de fysieke Nieuwsbrief en het bestuur,
email amkoelen@ziggo.nl. 
Let op: de datum voorafgaande aan het artikel is de datum van plaatsing en niet de datum van de activiteit/evenement.

3-8-2021: Voor de nieuwsbrief van juli van Senioren Roermond, klik op  https://shoutout.wix.com. Bron: Seniorenraad Roermond.

30-7-2021: Met de Boodschappen PlusBus naar Senioren in het groen. Senioren die geen eigen vervoer hebben kunnen gebruik maken van de Boodschappen PlusBus.U wordt thuis opgehaald en weer teruggebracht voor 5 euro. Vanaf nu kunt u zich opgeven voor een rit naar ‘Bij Stox’ op 11 augustus.
Telefonisch: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.30 u tot 11.30 u op telefoonnummer: 0475-317130 (m.u.v. feestdagen).
En tijdens bovenstaande tijden in `t Paradies, Munsterstraat 61, Roermond.

23-7-2021: KBO Roermond zal ook deelnemen op 11 augustus 2021 aanSenioren in het groen’, georganiseerd door de Raad van Ouderen in Roermond voor alle senioren van Roermond e.o. op de locatie van het tuincentrum BijSTOX, Wirosingel, Roermond. U bent allemaal welkom! https://kboroermondhome.files.wordpress.com/2021/07/senioren-11-aug-stox-def.merged.pdf

22-7-2021: Zoals iedereen wel weet zijn wij op zoek naar kandidaat-bestuursleden:
vandaag heeft dhr. René Pijls uit Roermond meegedeeld dat hij, na ons eerste gesprek met Jos Wintermans en Jos Derckx, besloten heeft zich aan te melden als kandidaat-bestuurslid.
Hij zal allereerst in Martin Koelen gaan assisteren als medewerker-assistent secretaris, verder zal hij door de voorzitter ingewijd worden in de financiële administratie om ook daarmee op de hoogte te zijn. Bestuurstaken worden pas definitief afgesproken na een ALV als wij minimaal een 3-tal bestuursleden hebben. Graag willen we weer naar een voltallig bestuur van 5 bestuursleden.
Wie volgt.

15-7-2021: BeterOud nieuwsbrief “Eenzaamheid”. Klik op https://cdn.flxml.eu om deze te lezen. Bron: BeterOud.

12-7-2021: KBO-PCOB verenigingsnieuws van 9 juli 2021 is te lezen via deze link https://nieuwsbrief.kbo-pcob.nl. Bron: KBO-PCOB.

10-7-2021: Zoals iedereen wel weet zijn wij op zoek naar kandidaat-bestuursleden:
vandaag heeft dhr. Jos Wintermans uit Herten per email meegedeeld dat hij, na ons eerste gesprek en een bezoek aan De Huiskamer, besloten heeft zich aan te melden als kandidaat-bestuurslid.
Hij zal allereerst in De Huiskamer gaan assisteren als medewerker, verder zal hij door de voorzitter ingewijd worden in de financiële administratie om ook daarmee op de hoogte te zijn. Bestuurstaken worden pas definitief afgesproken na een ALV als wij minimaal een 3-tal bestuursleden hebben.
Wie volgt.

9-7-2021: Concert met een Pluim. Op 20 september 2021 presenteert kamerorkest Heritage Sinfonietta twee concerten in De Oranjerie in Roermond! Dat doet het orkest samen met diverse solisten: Renée van Wegberg, Maartje Rammeloo en Pascal Pittie. Na moeilijke tijden, waarin we lang niet hebben kunnen genieten van cultuur, kunnen we u eindelijk weer de mogelijkheid bieden om een live concert bij te wonen. We bieden u een afwisselend programma van muziek uit allerlei genres. Vooraf bent u van harte welkom voor een warme ontvangst en een gezellige bijeenkomst met koffie en gebak. Op deze bijzondere middag maken we weer echt contact met elkaar, en kunnen we weer genieten van live muziek in elkaars gezelschap. https://kboroermondhome.files.wordpress.com/2021/07

4-7-2021: Wist u dat ‘Aktief’ van de gemeente Roermond ons het Memoryspel Roermond kado heeft gedaan voor ‘De Huiskamer’. Daarvoor zeggen wij hartelijk dank. Met dit spel komen veel Roermondse bekende plaatsen voor de deelnemers in beeld, een goede geheugentest om tevens te kunnen vertellen wat of waar dit is. Een aanrader voor allen, ook voor thuis.

2-7-2021: Voor de nieuwsbrief van juli van Senioren Roermond, klik op https://shoutout.wix.com. Bron: Seniorenraad Roermond.

2-7-2021: BeterOud nieuwsbrief van 1 juli met het laatste nieuws over zorg, welzijn en wonen voor ouderen. Klik op https://cdn.flxml.eu om deze te lezen. Bron: BeterOud.

2-7-2021: Roermond voor elkaar. Elkaar helpen was nog nooit zo makkelijk.
Zoek je iemand die eenmalig iets voor jou kan betekenen? Een klusje, een boodschap, hond uitlaten, omdat je het zelf even niet kan? Je kunt deze vraag nu gemakkelijk zelf plaatsen op Roermond voor elkaar:
Ik zoek iemand om…
Ben jij die betrokken burger die best iets voor een ander wil betekenen, maar kost structureel vrijwilligerswerk net iets te veel tijd? Dan kun je terecht op: Ik wil helpen.
Heb je vragen over het plaatsen van een oproep neem dan contact op met info@actiefroermond.nl of bel 0475-345135.

30-6-2021: ALV 2021 kort verslag. Tijdens de ALV van 29 juni 2021 is Jos Derckx gekozen tot voorzitter, de opkomst was slechts beperkt tot 24 leden, er is nog steeds veel angst onder de leden om zich weer tussen de mensen te voegen.
Daar er verder geen kandidaat-bestuursleden zich gemeld hebben is hij tevens ook officieel secretaris en penningmeester.
De zoektocht naar nieuwe bestuursleden gaat door, ook tijdens de ALV werden de leden opgeroepen om in hun omgeving mee uit te kijken naar nieuwe bestuursleden. Wel hebben de leden van de diverse commissies aangeboden om door te gaan met hun aandeel in de bestuursactiviteiten.
Zo zal Martin Koelen als assistent van de secretaris de diverse zaken mee opvangen, zal Truus Geurtjens de Ledenadministratie blijven doen en Ger Geurtjens blijft de website-activiteiten beheren. Daarvoor ben ik zeer dankbaar. Ik heb de ALV beloofd dat ik met de noodzakelijke besluiten steeds overleg zal plegen met diverse leden om de belangen van KBO Roermond te waarborgen.
Tijdens de ALV werd tevens door de leden besloten om de contributie van nu
€  25.00 te verhogen naar €  28.00, dit om het bestuur meer financiële middelen ter beschikking te stellen om alle activiteiten goed te kunnen uitvoeren. Er was een stevige discussie tussen de diverse leden betreffende deze verhoging, de grote vraag was met name wat doet KBO Limburg en de Unie KBO met deze steeds hogere bijdrage die niet altijd de gemiddelde prijsstijgingen heeft gevolgd. Zo worden de mogelijkheden van de afdeling ondermijnd om nieuwe leden te werven die een kleinere beurs hebben. Zij vragen dan ook om een duidelijk antwoord van KBO Limburg in deze daar de ALV van KBO Limburg pas later in het jaar zal plaatsvinden.

25-6-2021: Ommetje app.

Hoogleraar Erik Scherder over de voordelen van een Ommetje lopen
De Ommetje-app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij vertelt je na elke wandeling een nieuw Hersenweetje. Wist jij bijvoorbeeld dat regelmatige beweging je weerstand kan verhogen, dat bewegen helpt bij het onthaasten en dat bewegen je creativiteit verbetert?
Meer weten over Ommetjes lopen of vragen over de app?  Klik hier. Bron: Hersenstichting.

25-6-2021: De Nieuwsbrief over ouderenmishandeling van Seniorvriendelijk Roermond. Bron: gemeente Roermond.

25-6-2021: BeterOud nieuwsbrief van 24 juni met het laatste nieuws over o.a. ‘vroegsignalering’.
Klik op https://cdn.flxml.eu om deze te lezen. Bron: BeterOud.

21-6-2021: Oratorium Alzheimer 3 t/m 21 september in Limburg.
Het Productiehuis Limburg en Alzheimer onderzoekfonds Limburg presenteren in september 2021 het oratorium Alzheimer in zeven theaters in Limburg.
Oratorium Alzheimer
‘Alzheimer’ is een muziekdramatische productie om het 20-jarig bestaan van Alzheimer Centrum Limburg te vieren. Met liederen (aria’s), koren, instrumentale voor- en tussenspelen en verbindende teksten worden diverse aspecten belicht van de ziekte alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, en van het onderzoek naar oorzaak, preventie en behandeling. Wat gaat er om in het hoofd van de zieke, welke beproevingen moet de partner doorstaan, hoe gaan mantelzorger en thuiszorg met de situatie om? Maar ook: voor welke uitdagingen zien onderzoekers zich geplaatst? Ook daar zijn er twijfels, frustraties, teleurstellingen. Over carrièrekansen, afgewezen artikelen en subsidies, de onderlinge competitie voor onderzoeksmiddelen en het uitblijven van zicht op een simpele oplossing in de vorm van een medicijn.
Toch gloort er licht aan de horizon. Door vernieuwend onderzoek worden op het gebied van preventie en behandeling de laatste jaren belangrijke stappen gezet. Een beter leven mét dementie is mogelijk. Er is dus hoop! Vandaar dat de compositie ‘Hoop’ van pianist Louis van Dijk – hij was de laatste jaren van zijn leven alzheimerpatiënt − als rode draad door het oratorium loopt. De teksten van de vertellers en de lied-/koorteksten zijn nieuw geschreven. Verder wordt er gebruik gemaakt van bestaande muziek, die speciaal voor deze productie is gearrangeerd. De gebruikte muziek is zeer divers: van kunstlied tot opera-aria en van popsong tot filmmuziek. De cast bestaat uit: Rob Reyners, Suzan Seegers, Fenna Ograjensek, Vincent Kusters en Rufus Hegeman. De teksten werden geschreven door Jos Frusch. De regie is in handen van Sybrand van der Werf.
Tournee
Voorstelling 1: 3 september 2021 Cultura Nova, Heerlen
Voorstelling 2: 5 september 2021 Openluchttheater, Valkenburg
Voorstelling 3: 9 september 2021 Schouwburg, Venray
Voorstelling 4: 11 september 2021 Oranjerie, Roermond
Voorstelling 5: 15 september 2021 Muziekgieterij, Maastricht
Voorstelling 6: 16 september 2021 De Domeinen, Sittard
Voorstelling 7: 21 september 2021 De Maaspoort, Venlo
Tickets
Kaarten zijn 20 euro per persoon en te bestellen door een mail te sturen naar Paula Snijders van Alzheimer onderzoekend Limburg: p.snijders@hfl.nl. Vermeld s.v.p. uw naam, achternaam, adresgegevens en het aantal tickets voor welke voorstelling. Bron: gemeente Roermond.

21-6-2021: Nieuws van KBO-PCOB. De digitale nieuwsbrief van 18 juni leest u hier: https://nieuwsbrief.kbo-pcob.nl. Bron: KBO-PCOB.

31-5-2021: De SWAR maakt bekend dat De Donderie weer vanaf 5 juni a.s. mag verhuren aan verenigingen mits de maatregelen verspoelen. Dat alles betekent dat we op 17 juni a.s. onze gasten mogen begroeten in De Donderie voor ons nieuwe evenement ‘De Huiskamer’,
opening vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Toegang voor maximaal 46 personen.
U bent (ook als niet-lid van de KBO Roermond) van harte welkom.

30-5-2021: Wandelinitiatief. Misschien hebt u er ook wat moeite mee om elke dag in beweging te komen. Dan is wandelen met behulp van een  “wandelbingokaart” wellicht voor u een optie. Met deze door Team Sportservice Schagen (klik voor de website) ontwikkelde kaart kunt u in uw dagelijkse routes voldoende afwisseling brengen om het leuk te maken en te houden. Bron: Team Sportservice.nl.

27-5-2021: Passiespelen Tegelen. Na twee keer uitstel gaan de Passiespelen 2021 nu toch echt door! De eerste voorstelling staat gepland op zaterdag 3 juli 2021 om 17.00 uur in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen. In de periode van 3 juli t/m 5 september 2021 kunnen er in totaal 36 voorstellingen coronaproof worden aangeboden.
Op 15 augustus zijn de speciale KBO-voorstellingen. Leden (groepen en individueel) van de KBO en KBO-PCOB ontvangen bij reservering op deze dag een speciale korting. Daarvoor moet de volgende code worden ingevuld: PASSIE21KPLB .
Ook alle andere voorstellingen zijn beschikbaar voor de KBO en KBO-PCOB. Kijk voor meer informatie op www.passiespelen.nl/kbo-pcob/
Alle afdelingen die al groepskaarten gekocht hebben, zijn of worden geïnformeerd door de Passiespelen. Nog niets vernomen of aanvullende vragen? Bel dan met het informatienummer voor geboekte groepsbezoeken: 06-25333515. Bron: KBO Limburg.

29-4-2021: De SWAR maakt bekend dat De Donderie weer vanaf 16 juni a.s. mag verhuren aan verenigingen mits de maatregelen versoepelen. Dat betekent dat de geplande opening van ‘De Huiskamer’ van 20 mei vervalt doch ook die van 10 juni a.s. Dat alles betekent dat we op 17 juni a.s. onze gasten mogen begroeten in De Donderie voor ons nieuwe evenement ‘De Huiskamer’, opening vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Toegang voor maximaal 46 personen.
U bent dan (ook als niet lid van de KBO Roermond) van harte welkom.

Senioren die zich nu eenzamer voelen of een hulpvraag hebben kunnen dhr. Martin Koelen (KBO Roermond-ouderenadviseur) bellen: 0475331284 of een mail sturen naar amkoelen@ziggo.nl. Gebruikt u skype, dan kan het gesprek ook op die manier gevoerd worden; procedure: eerst bellen met bovenstaande telefoonnummer om de verbinding te bespreken en daarna kan via de beeldverbinding het contact tot stand komen.

23-11-2020: Initiatief. Op het Pierre Huyskensplein hebben de bewoners iets bedacht om te weten of het met alle bewoners goed gaat in deze coronatijd. Tot elf uur kun je het rood blauwe kaartje omdraaien naar “alles in orde” . Heb je het niet omgedraaid, dan wordt iemand van je familie gebeld om te gaan kijken wat er aan de hand is. Er zijn twee mensen die de taak op zich hebben genomen om iedere morgen een rondje door het huis te lopen. Zij bellen dus zelf niet aan, maar waarschuwen de familie.
Misschien een idee om op een of andere manier na te volgen?


9-10-2020: Persbericht van de Gemeente Roermond en de GGD Limburg-Noord.
Per 2 november 2020 opent de GGD Limburg-Noord een tweede
Corona-teststraat in Roermond, de eerste teststraat is in Venlo aan de Willem Barentszweg.
De teststraat in Roermond is gevestigd op
Boven de Wolfskuil 14, Bedrijventerrein Merum aan de A73.
Iedereen met Corona-gerelateerde klachten kan zich vanaf dat moment ook in Roermond laten testen.
Samen kunnen op deze locaties 2.100 testen per dag worden afgenomen.
Om een testafspraak te maken is het landelijke afsprakennummer 08001202 beschikbaar.
De uitslag komt na maximaal 48 uur, bij positieve uitslag gaan besmette personen in isolatie en hun huisgenoten en nauwe contacten krijgen het dringend verzoek om 10 dagen in huisquarantaine te gaan en te rapporteren over eventuele gezondheidsklachten.

9-5-2020: KBO-PCOB start Digibellijn
via telefoonnummer 0303400660 op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur voor digitale ondersteuning senioren door tabletcoaches.
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen geeft het RIVM een aantal leefregels. Een gevolg hiervan is dat veel senioren op dit moment (vrijwel) geen bezoek meer ontvangen. Bovendien blijven ze zoveel mogelijk thuis. De activiteiten waaraan ze meedoen zijn afgelast. Er zijn senioren die dit met digitale middelen weten te compenseren. Ze bestellen hun boodschappen digitaal, ze beeldbellen of gebruiken WhatsApp. Om dat te kunnen moet je wel digivaardig zijn. Dat zijn veel senioren echter nog niet. Tabletcoaches van KBO-PCOB ondersteunen al enige jaren senioren die de digitale weg willen bewandelen. Omdat er geen bijeenkomsten zijn waar tabletcoaches hulp kunnen bieden, worden senioren vanaf vandaag ondersteund via de Digibellijn. Tabletcoaches die senioren helpen digivaardig te worden en te blijven, zullen via de Digibellijn vragen beantwoorden en ondersteuning bieden. Heeft u een vraag over bijvoorbeeld beeldbellen of over het gebruik van WhatsApp? Bel de Digibellijn en stel uw vraag aan een tabletcoach.

22-4-2020 Corona contactmogelijkheden voor u of een ander versus coronamaatregelen:

Speciale telefoonlijn KBO-PCOB: voor al uw vragen van ma-vrij 09.00-17.00 uur: tel.no. 0303400600.

De Belbrigade: belt geïsoleerde ouderen die eenzaam zijn. Contact leggen: klik op www.debelbrigade.com. Na het inschrijven (naam en telefoonnummer) wordt de senior gekoppeld aan een vrijwilliger en deze vrijwilliger gaat dan bellen met de senior.

4-3-2020: Coronavirus. Wat kunt u doen om verspreiding te voorkomen? Voor meer informatie bekijkt u de website van de Rijksoverheid: rijksoverheid.nl/coronavirus. Voor alle algemene vragen en zorgen over het coronavirus heeft de Rijksoverheid tevens een landelijk nummer geopend, publieksinformatienummer 08001351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Meer informatie over het coronavirus is ook te vinden op website van de GGD Limburg-Noord: www.ggdlimburgnoord.nl. De GGD Limburg-Noord is op werkdagen tussen 8.30-17.00 uur bereikbaar via het algemene informatienummer 088 11 91 200.